Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΠΟΚΡΙΑ (ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΟΚΡΙΑ
Έφτασε η Αποκριά, η πιο χαρούμενη γιορτή για μικρούς και μεγάλους.
Όλοι ντύνονται μασκαράδες. Φορούν παράξενες στολές και διασκεδάζουν.
Πετούν σερπαντίνες και κομφετί. Γίνεται πραγματικός χαρτοπόλεμος.
Τα καταστήματα είναι στολισμένα με πολύχρωμες γιρλάντες.
Τα παιδιά στολίζουν το σπίτι και την τάξη τους με αποκριάτικα στολίδια.
Στην Πάτρα, στην Αθήνα, στην Ξάνθη, τα τελευταία χρόνια, γίνεται σπουδαίο καρναβάλι και μαζεύεται πολύς κόσμος.
Τις Αποκριές γινόμαστε άνθρωποι χαρούμενοι και ξένοιαστοι.

Η ιστορία του Αρλεκίνου

Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.

Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο
πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή,
που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !
Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόνταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του. Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια. Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους. Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι.
Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδέα ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !

Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο !
Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.
Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.
Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι.
Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;
Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα.
Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι.
Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του.
Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά.
Ένας χρόνος πέρασε. Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!



Ο Παλιάτσος



Ταραντέλα,





ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ

(Δευτέρα)
Καθαρή Δευτέρα


-         Τι είναι πάλι αυτά τα Κούλουμα; ρώτησε η Έλεν, μόλις άκουσε την παρέα να λέει ότι θα βρεθούμε στο λόγγο έξω από την πόλη, το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

Η Έλεν ζει λίγους μήνες στην Ελλάδα. Είναι Γερμανίδα και, από τότε που παντρεύτηκε το θείο Άγη, προσπαθεί να μάθει τις συνήθειες των Ελλήνων.


-         Αύριο θα δεις και θα καταλάβεις, της απάντησε ο θείος Άγης, γελώντας...

-         Καλημέρα και του χρόνου !  Καλή Σαρακοστή !  φώναξε ο πατέρας, μόλις μπήκε στο σπίτι, την άλλη μέρα.  Είχε πάει στο φούρνο πρωί πρωί κι έφερε τις «λαγάνες».  Ψωμί που είναι σαν πίτα, και που μόνο την Καθαρή Δευτέρα το φτιάχνουν οι φούρνοι.

-         Σήμερα είναι τα Κούλουμα, η Καθαρή Δευτέρα όπως τη λέμε, εξήγησε ο θείος Άγης στην Έλεν.  Είναι η  πρώτη μέρα της νηστείας.  Μαζί με τις λαγάνες θα πάρουμε κι όλες τις νηστίσιμες λιχουδιές: τουρσιά, ελιές, κρεμμυδάκια, σκορδάκια, ταραμά και χαλβά.  Θα πάρουμε και τους χαρταετούς μας και θα πάμε στην εξοχή.

Όλος ο κόσμος έφευγε για κάπου.  Όταν έφτασαν στο λόφο, μια κουβέρτα στρώθηκε κάτω στο γρασίδι, και στο λεπτό όλοι μας βρήκαμε θέση γύρω γύρω.  Η μητέρα έστρωσε ένα τραπεζομάντηλο και άρχισε να βγάζει τις νοστιμιές.  Όταν όμως φάνηκαν τα υπέροχα ντολμαδάκια της γιαγιάς, έγινε σωστή μάχη με τα πιρούνια, και ο «πόλεμος» συνεχίστηκε με τους υπέροχους θαλασσινούς μεζέδες που έφερε ο κυρ Φώτης ο γείτονάς μας, ο ψαράς.  Τι νόστιμα τα στρείδια και τα κυδώνια με το φρέσκο λεμονάκι, αλλά και οι σουπιές και το χταποδάκι !

-         Καλή Σαρακοστή, ευχόντουσαν όλοι και τσούγκριζαν τα ποτήρια τους!

Στον ουρανό έλαμπε ένας μαρτιάτικος ήλιος, και αμέτρητοι χαρταετοί, με πολύχρωμες φουντωτές ουρές, χοροπηδούσαν κάνοντας μακροβούτια στη γη ή πετούσαν περήφανα θέλοντας να φτάσουν τα σύννεφα !

        Ο θείος Άγης πήρε τι κουβάρι με το σπάγκο, και το σύνθημα δόθηκε.  Είχε έρθει η ώρα να πετάξουμε και το δικό μας χαρταετό, το καμάρι μας !  Όλη την περασμένη εβδομάδα, ο πατέρας με το θείο παιδεύτηκαν να τον φτιάξουν.  Μέτρησαν τα καλαμάκια να είναι ίσια και ζυγισμένα, όπως έλεγαν, κόλλησαν πολύχρωμα τσιγαρόχαρτα, τον ζωγράφισαν, τον στόλισαν, έδεσαν τα ζύγια και δέκα φορές υπολόγισαν τη φουντωτή ουρά να έχει το σωστό μάκρος.

        Το αεράκι φύσηξε ευνοϊκά, ο χαρταετός άρχισε ν΄ ανεβαίνει περήφανα στον ουρανό, και όλοι μαζί φωνάζαμε ενθουσιασμένοι.  Οι μικροκαβγάδες δεν έλειψαν για το ποιος θα κρατήσει πρώτος το σπάγκο !

-         Αμόλα, αμόλα, φώναξε ο πατέρας, αλλά στον πανικό μου εγώ μάζεψα το σπάγκο και ο χαρταετός έκανε μια απελπισμένη βουτιά !  Ξεφωνητά και γέλια και πάλι προσπάθειες να τον ξανασηκώσουμε ψηλά.

- Υπέροχη μέρα τα Κούλουμα !  έλεγε στην επιστροφή ή Έλεν και ευχήθηκε μαζί με όλους μας, καλή  Σαρακοστή !
 Πηγή: Παραμύθια & Ιστορίες για όλο το χρόνο. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ παιδεία




 Πηγές: Θρανίο, http://paoakaimaresi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: